Ska du renovera i Stockholm? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om renovering
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
En renovering är ett omfattande projekt, särskilt om du bor i en dyr storstad. I den här artikeln kan du läsa om hur du på bästa sätt förbereder dig inför ett renoveringsprojekt i Stockholm, hur lång tid ett sådant projekt beräknas ta och vilka faktorer som har störst inverkan på kostnaderna. Först tar vi en titt på några allmänna begrepp som vanligtvis ingår i en renoveringsprocess och som du bör ha i åtanke. Många använder till exempel renovering och ytskiktsrenovering som ett och samma ord. Men en ytskiktsrenovering handlar i regel bara om de synliga ytorna i bostaden. En renovering av det här slaget kan omfatta ommålning av väggar, golvslipning eller byte av armaturer. Ytskiktsrenoveringar handlar i första hand om det estetiska.
En totalrenovering är ett betydligt mer komplicerat projekt där du river större delar av bostaden invändigt och sedan bygger upp dem igen. Det är inte alldeles sällan som en totalrenovering även omfattar ändring i planlösningen och en till- eller påbyggnad. När fackkunniga talar om totalrenovering skiljer de i regel på en in- och utvändig totalrenovering.
Definitionerna av de båda begreppen ser i regel ut enligt följande:
Restaurering är ett annat begrepp som används i samma sammanhang som renovering. En restaurering innebär att du återställer en äldre byggnad till dess originalutseende. I vissa görs en restaurering i samband med en totalrenovering men du kan även göra en restaurering i form av en ytskiktsrenovering.
Renoveringar är i regel komplicerade och tidskrävande projekt. Därför är det viktigt att du är väl förberedd innan du anlitar hantverkare för att utföra arbetet. Följande punkter är viktiga att ta höjd för när du förbereder och planerar ditt renoveringsprojekt:
Var medveten om att allt tar tid:
Det är viktigt att du sätter av ordentligt med tid till projektet, både innan arbetet påbörjas och medan det pågår. Innan byggstarten bör du göra en grundlig research, kartlägga dina ekonomiska förutsättningar gällande finansiering och sätta av tid för anbudsrundan. Tiden som renoveringsarbetet pågår blir i regel längre än vad du först trodde, inte minst för att det kan dyka upp oförutsedda händelser. Se därför alltid till ta till lite extra tid för varje arbetsmoment i tidsplanen så det finns utrymme rent tidsmässigt.
Sätt upp en budget med ett budgettak:
Det är alltid en rekommendation att sätta upp en budget innan du påbörjar arbetet med ett projekt i den här storleken. Genom att sätta upp en maxgräns, budgettak, får du tydliga ramar att hålla dig inom och riskerar inte att sluta med ett projekt som du inte har råd att finansiera. Du ska även se till att sätta av en enskild post som är 10-20 procent av den totala budgeten till oväntade utgifter eller idéer som dyker upp under arbetets gång.
Läs på i förväg:
När du ska renovera har du många valmöjligheter när det kommer till bostadens stil och utseende. Det finns en mängd olika inspirationskällor på internat och andra ställen, så lägg ner lite tid på att sätta dig in i de olika alternativen. Längre ner i den här artikeln kan du hitta länkar till några potentiella inspirationskällor.
Ta hjälp av en arkitekt/inredningsarkitekt:
Om din budget tillåter det kan det vara ett klokt drag att ta hjälp av en arkitekt eller inredningsarkitekt. En arkitekt/inredningsarkitekt kan hjälpa dig med ritningar och göra en projektbeskrivning utifrån dina behov och önskemål. Arkitekterna kan också ge konkreta tips gällande belysning, inredning och möblering.
Prova olika lösningar på förhand:
Det kan vara smart att prova en del lösningar innan du sätter igång med renoveringen. Du kan till exempel använda måttband, tejp och provburkar med målarfärg för att få en indikation på hur olika lösningar och färger kommer att se ut.
Undersök elförsörjning och vatten- och avloppssystem:
Det är viktigt att ta reda på och fundera igenom hur elförsörjningen samt vatten- och avloppssystemet är draget innan du bestämmer dig för hur planlösningen ska se ut. Det här gäller särskilt för projekt där du planerar att bygga om eller flytta badrum eller kök.
Du kommer att ha flera lösningar att välja på när du ska planera och genomföra din renovering i Stockholm. Här nedanför hittar du länkar som kan ge dig mer inspiration eller som du kan använda som utgångspunkt när du ska kolla på olika möjligheter:
Tidsåtgången för en renovering varierar utifrån bostadens storlek och projektets komplexitet (tekniska krav, ändring i bärande konstruktion o.s.v.), hantverkarnas kapacitet och om du ska göra en in- eller utvändig renovering - och naturligtvis: var i Stockholm du bor, med tanke på både omgivning, terräng och framkomlighet/tillgänglighet. Är det en komplicerad egendom, eller är det lätt för hantverkare att ta sig fram?
Nedanför hittar du en lista med en ordinär tidsåtgång för bostäder i olika storlekar (tänk på att tidsåtgången kan variera stort):
Ska du göra en utvändig renovering samtidigt som komplettering till den invändiga kommer tidsåtgången att öka markant. Tänk också på att ovanstående lista bara är ett exempel och att ett renoveringsprojekt både kan går fortare och ta längre tid än beräknat. Genom att låta en byggentreprenör göra en bedömning på arbetet kan du även få en uppskattad tidsåtgång för genomförandet av projektet.
De flesta arbetsuppgifter som är kopplade till en renovering går att utföra när som helst under året. Undantaget är om renoveringen omfattar betongarbete eftersom det krävs mer arbete att få betong att härda vid lägre temperaturer. (Är det för kallt går det inte att gjuta alls). Detsamma gäller om du ska måla utvändigt, det går i regel bara att göra mellan april och oktober, eller lägga ett zinktak, en arbetsprocess som också är temperaturkänslig.
Som tur är finns det många arbeten som går att göra under vintern. Vissa av dem kan till och med vara en fördel att planera in under vinterhalvåret.
Det gäller bland annat:
Våren och sommaren är ofta högsäsong för renovering i Sverige, och särskilt i huvudstaden. Det gör att hantverkarna har mer att göra, något som ofta resulterar i högre priser. Väljer du att genomföra renoveringen under lågsäsong (vintern) kan det vara möjligt att få ett bättre anbud, eftersom efterfrågan är lägre och konkurrensen högre. Men då måste du också ta hänsyn till att vintervädret kan komplicera eller till och med förstöra processen. Juli är också i regel en lugnare månad eftersom hantverkare och bostadsägare har semester då.
Det är en rekommendation att du begär in anbud från åtminstone tre konkurrerande aktörer när du ska anlita hantverkare till ett renoveringsprojekt i Stockholm. Då kan du jämföra anbuden med varandra och därefter välja det företag som är mest kvalificerat för ditt projekt och som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris.
Det är sällan lönsamt att begära in för många anbud på en gång, eftersom många anbud kan innebära att du får svårt att överblicka offerterna när du jämför dem. Tänk också på att det är tidskrävande för byggentreprenörerna att räkna på kostnadsförslag.
Vill du lägga ut ditt projekt på en anbudsrunda, kan du [klicka här].
Det är många faktorer som har direkt inverkan på totalkostnaden för ett renoveringsprojekt. Storlek, komplexitet och huruvida du ska göra både en in- och utvändig renovering eller bara nöja sig med det ena, är parametrar som driver upp priset. Så, hur mycket ska du förvänta dig att betala om du ska renovera bolig i huvudstaden? Baserat på prisuppgifter från marknadsplatsen Byggstart.se, kan vi sa att genomsnittspriset för en invändig renovering i Stockholm kan gå ner mot 7000 kronor per kvadratmeter medan snittpriset för de dyrare projekten kan landa på 20.000 kronor per kvadratmeter eller mer.
Om du ska genomföra både en in- och utvändig renovering, kan vi se att snittpriset ligger på cirka 25.000 kronor per kvadratmeter. Prisspannet för en in- och utvändig renovering ligger mellan 15.000 kronor per kvadratmeter och 40.000 kronor per kvadratmeter.
Här nedanför kan du läs om några av de faktorer som är med och påverkar priset för en renovering i Stockholm:
En annan detalj som är bra att vara uppmärksam på är hur lättillgänglig bostaden och tomten är för hantverkarna. Bor ditt mitt inne i en storstad eller ett tätbebyggt område kan det tillkomma kostnader i form av parkeringsavgifter och vägtullar. Är det många våningar i byggnaden och det inte finns någon hiss kan det också öka de kostnader som är knutna till hanteringen av materialet.
Det är en hel del som är en klar fördel att ha en färdig planering för innan du startar upp renoveringsarbetet.
Här nedanför kan läsa några exempel på vad som är viktigt att tänka på under tiden som arbetet med renoveringen pågår:
När entreprenören meddelar att allt arbete är färdigställt är det viktigt att du:
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här